Ansamblul Bisericii Domnești este un monument de arheologie din Municipiul Dorohoi, care are totodată o deosebită valoare națională și universală, fiind înregistrat în lista monumentelor istorice sub codul LMI – BT-II-m-A-01984. Acest prestigios ansamblu, încărcat de istorie și păstrător de zestre spirituală a neamului românesc, are în componența sa vechiul lăcaș al Bisericii ”Sfântul Nicolae” și Turnul cu Clopotniță.
Despre Biserica ”Sfântul Nicolae” se știe că este cel mai vechi monument de arhitectură din municipiu, datând din anul 1495. A fost ctitorită de Voievodul Ștefan cel Mare, protectorul Moldovei, renumit și foarte apreciat pentru bunul său obicei de a construi biserici și mănăstiri pentru a mulțumi divinității pentru victoriile obținute în bătăliile purtate împotriva turcilor.
Locul are o importanță aparte pentru comunitatea creștinilor ortodocși din zonă, întrucât terenul din jurul bisericii a servit ca cimitir până în 1890, cânt mormintele au fost strămutate. Biserica a fost în trecut restaurată la sfârșit de secol XIX și începutul de secol XX, mai precis între anii 1896-1921, dar și-a păstrat în întregime zidurile de odinioară și forma originală.
Biserica ”Sfântul Nicolae” este realizată în vechiul stil moldovenesc, cu pereți strașnici din cărămidă și piatră, groși de 1,3 metri. Construcția are abise rotunde, ferestre mici și înguste, precum și o turlă ce se înalță impunător pe două baze stelare, iar cupola este precum o calotă.
Fără să exagerăm cu nimic, mai putem spune despre acest sfânt lăcaș că este o adevărată bijuterie arhitecturală. Are una dintre cele mai frumoase decorațiuni exterioare, realizată fiind în stil bizantin, din cărămidă smălțuită, de diferite culori. De asemenea, are o prețioasă pictură interioară realizată cu aproximativ 500 de ani în urmă, dar care a dăinuit până în prezent, anume parcă pentru a-i îmbogăți sufletește și a le întări credința localnicilor, cât și pelerinilor ce străbat uneori cale lungă pentru a ajunge aici.
Tot în Ansamblul Bisericii Domnești, în curtea bisericii, găsim Turnul Clopotniței, ridicat din cărămidă, pentru a dăinui timpurilor, mai bune sau mai aspre, ce au trecut peste acest ținut. Turnul se înalță spre cer în partea de apus a bisericii, locul de unde, de secole, se ridică spre Dumnezeu cântecul clopotelor și rugăciunile de ocrotire a pământurilor dorohoiene.